De bunkers

Op het 7 hectare grote Tiger complex zijn in de oorlogsjaren meer dan 100 bunkergebouwen neergezet waarvan er nu nog ongeveer vijfentachtig schuil gaan in het bos van West-Terschelling.

De Stichting Bunkerbehoud Terschelling heeft binnen deze stelling een groot deel van het terrein een museale functie gegeven. ±40 bunkers zijn opengegraven waarmee de Terschellinger oorlogshistorie terug in het vizier is gebracht.

Onder de opengegraven bunkers is een verscheidenheid te vinden aan hoe de Duitsers deze gebruikten tijdens de oorlogsjaren. Van onderkomens voor soldaten en officieren tot de kantinebunker (het huidige bezoekerscentrum) waar ook feesten en partijen werden gehouden. Opslag bunkers, een Foerier-, zend- en levensmiddelenbunker zijn ook weer boven de grond gebracht. Daarnaast wordt duidelijk waarvoor de Tigerstelling gebruikt werd, met onder andere de FLAK luchtafweer geschut bunker en de twee commando bunkers vanuit waar het luchtruim werd aangestuurd door de Duitsers.

Binnen het museum is een aantal bunkers opengegraven die als ‘bunker-ruïne’ in het veld liggen en vrij toegankelijk te bezichtigen zijn. In de kantinebunker (bezoekerscentrum) is een tentoonstelling gerealiseerd die je meeneemt door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met Terschelling in de hoofdrol. Door middel van een QR-code (verkrijgbaar in het Bezoekerscentrum) is er daarna een aantal ingerichte ‘satelliet-bunkers’ te bezoeken met ieder een verdieping op een bepaald verhaal of onderwerp. De ‘sleutel’ FlAK bunker en de grote commando bunker Bertha zijn door middel van een excursie te bezichtigen.

Onderstaande video, gemaakt door een van onze vrijwilligers, vertelt het verhaal van Stichting Bunkerbehoud Terschelling en geeft een indruk van ons Museum.

Overzicht van de bunkers